Támogatóink:

 

 

Emberi Erőforrások Minisztériuma

 
 

vissza a főoldalra

TÖRTÉNELMÜNK

 

Egyesületünk létrejötte szinte egyidőben történt a karate magyarországi megjelenésével, hiszen 1975-ben Tolna megyében elsőként már megjelentek ennek a különös sportnak a művelői Dombóváron is.

A kezdő lépéseket Györe István vezetésével tették meg az érdeklődők.
A korábbi birkózó edző vitathatatlan érdemeket tett abban, hogy fiatalok ezrei ismerkedhettek meg városunkban a
SHOTOKAN karate stílussal.

Ő volt az, aki sokszor egyedül szerzett támogatókat a csapat működtetéséhez, Ő volt az aki szakmai támogatókat győzött meg arról, hogy biztosítsa általuk tanítványai tudásának fejlesztését, s Ő volt az is aki személyében bebizonyította, hogy még 72 évesen is csinálhatja valaki ezt a sportot, ha van megfelelő akarata és kitartása.

A kezdeti edzések helyszíne a DVSE -Dombóvári Vasutas Sportegyesület-, birkózóterme volt, de a létszám növekedése miatt az évek folyamán át kellett azt tenni a Bezerédj utcai általános iskola, majd pedig az Illyés Gyula Gimnázium tornatermébe. A karate iránti érdeklődés azonban töretlen volt, így még tovább kellett menni, s az edzések 1983-tól már a Molnár György Általános Iskolába kerültek megrendezésre. 2012. április 01-től ismét költöznünk kellet, s visszakerültünk egykori kiindulási helyszínünkre a DVMSE Sportcsarnokba, mely napjainkban már Szuhay-Sportközpont névre hallgat.

A shotokan karate dombóvári fejlődésében az első nagy lökést Dr. Gulyás Péter 2. danos mester megjelenése jelentette, aki megszilárdította az addig lerakott alapokat, s akinél már megszerezhettük az első övvizsgáinkat is. Az Ő vezetésével vehettünk részt első edzőtáborunkban Balatonfenyvesen 1981. augusztusában.

Az Ő munkáját váltotta ki 1982-től Antal János, aki akkoriban érkezett Belgiumból Magyarországra, s hosszú évekig irányította klubunkban a szakmai munkát.

Az 1990-es évek kezdetétől csökkenni kezdett az érdeklődés Dombóváron is a karate iránt, s a korábbi évek 150 fős taglétszáma az évek előre haladtával fokozatosan zsugorodott. Volt olyan időszak is, amikor az edzéseket átlagban 5 fő látogatta. A rendszerváltozás után a fiatalok számára hirtelen kitáguló világ csábító hatása nagyobb volt, mint az a kitartás és szorgalom, amely csak kevesek szerencsés birtoka.

2005. szeptember 1. volt a következő mérföldkő életünkben.

Elérkezett az az idő, amikor már az addigi tanítványok közül ketten –Rizsányi Attila és Szabó Csaba-, a munkahelyi és családi elfoglaltságukat annyira tudták mentesíteni, hogy a már 2. danos Györe Pista Bácsi többszöri felkérésére igent tudtak mondani.

A szeptemberi átmeneti hónap után október 1-től átvettük az edzések teljes irányítását. Létszámunk fokozatosan emelkedett, s új szakmai segítőt találtunk SHIHAN ZÁBORSZKY ZOLTÁN 7. danos mester személyében. Rajta keresztül csatlakoztunk az A.J.K.A. Shotokan Karate-Do Szövetség szervezethez, s ismét legalizáltuk magunkat a Magyar Karate Szövetségben is.

A kor szellemének megfelelően elengedhetetlenné vált szervezetünk átalakítása is, így 2006. június 15-től szervezeti formánkat is megváltoztattuk, s tevékenységünket a DOMBÓVÁRI KARATESULI EGYESÜLET név alatt folytattuk.

Kulcsszerepet töltöttünk be 2010. és 2018 között a Tradicionális Shotokan Karate Szövetség – SKDUN Hungary megalapításában és működtetésében.

2018. november 6-tól pedig az SKS-SKDUN Karate Szövetség tagjai vagyunk.

Jelentős mérföldkő volt életünkben 2011. december 04., amikor tanítványaink közül Ormosy Réka elsőként sikerrel vizsgázott az 1. DAN övfokozatra és csatlakozhatott ezzel a fekete övesek táborához.

További fekete öveseink:

         2. Kolman Zsolt         (2014.06.21-én övvizsgázott)

         3. Tóth Norbert         (2014.06.21-én övvizsgázott)

         4. Regenyei Ákos     (2017.07.01-én övvizsgázott)

         5. Gáspár Menyhért (2017.12.10-én övvizsgázott)

         6. Somogyi Ákos       (2017.12.10-én övvizsgázott)

         7. Vercz Attila           (2020.08.19-én övvizsgázott)

Napjainkra már egy érett, tapasztalatokkal rendelkező egyesületté nőttük ki magunkat, hiszen már a hazai Magyar Bajnokságok mellett több Európa- és Világ Bajnokságon is szerepeltünk, sikerrel.

A Dombóvári Karatesuli tagjai zömében fiatalok, de legnagyobb örömünkre már néhány anyuka és apuka is a karate mozgását gyakorolja gyermeke(i) mellett.

Bizonyára egyszerűbb a videojátékok, vagy az internet előtt kuporogva harcolni az ellenfelekkel, mint a gyakorlatoktól elfáradva, a saját izzadságban fürdeni. Ehhez nagy akarat és alázat kell, így akik itt vannak azok valahol tényleg valóságos hősök!

Ők valamennyien ismerik és be is tartják a KARATE-DO alapelveit

-Jellem, Becsület, Akarat, Önuralom, Tisztelet-,

 és ez a mai időkben különösen nagy dolog!

 
 

JELLEM, BECSÜLET, AKARAT, ÖNURALOM, TISZTELET

 
 

Friss hírek

Stílusunk

Történelmünk

KARATESULI

Eseménynaptár

Vizsgakövetelmények

Képek

Letöltések

Linkek

Információ

Edzések